Wat is een vector bestand?

Een vector bestand is een afbeelding die oneindig te vergroten is zonder kwaliteitsverlies. Dit komt doordat een vector bestand is opgebouwd uit formules. Bekende bestandsextensies van vector bestanden zijn EPS en AI.

 

De raster afbeelding is de tegenhanger van de vector afbeelding. Een raster afbeelding bestaat uit pixels. Alle pixels samen vormen een afbeelding. Bekende bestandsextensies van raster afbeeldingen zijn: JPG, BMP, GIF en PNG.

 

Wat is het verschil tussen een vector afbeelding en een raster afbeelding?

Het verschil tussen een vector afbeelding en een raster afbeelding is dat een vector afbeelding oneindig te vergroten is zonder kwaliteitsverlies. Bij vergroting van een raster afbeelding neemt de kwaliteit aanzienlijk af. Dit komt doordat de pixels uit elkaar worden getrokken. Hierdoor zal de afbeelding vervagen.

 

Ter verduidelijking kunt u onderstaande afbeelding bekijken.

 

 

verschil_raster_afbeelding-vector_afbeelding

 

Wat is het voordeel van een vector afbeelding?

Het voordeel van een vector afbeelding is dat hij oneindig te vergroten is zonder kwaliteitsverlies. Daarom worden vector afbeeldingen vaak gebruikt door bedrijven die bedrukte kleding, glazen, mokken, pennen, usb-sticks, plopkappen of laptoptassen verkopen. Indien u geen vector afbeelding heeft, maar toch een bedrukt product wilt bestellen, dan is het belangrijk om over een vector afbeelding te beschikken.

 

Wilt u een afbeelding laten vectoriseren? Neem dan contact met ons op.

 

Wilt u weten hoe u een afbeelding kunt (laten) vectoriseren? Lees dan dit artikel.

Comments are closed.